بشر از ابتدا تا به اکنون در همه ی موارد به دنبال بهترین ها بوده و هست. این مورد در انتخاب بهترین سیم و کابل ها هم صدق میکند.در این مقاله به شناخت بهترین ویژگی های سیم و تولید کننده و برند میپردازیم و هم اینکه هر سیم در چه موارد و مکان هایی کاربرد دارد.
در ابتدا تفاوت بین سیم و کابل را بیان میکنیم،به طور خلاصه کابل ها دارای چند رشته هادی الکتریکی بوده و برای انتقال انرژی الکتریکی با ولتاژ ها و جریان های بالاتر و اغلب در صنعت کاربرد دارد.ولی سیم ها به این شکل نیستند و اغلب تک رشته هستند و عموما برا مصارف خانگی و مواردی که نیاز به ولتاژ و جریان های بالایی ندارند استفاده میشوند.
مطلب پیشنهادی:انواع سیم و کابل
هادی سیم برق:
انتخاب هادی مورد استفاده در سیم کشی برق به عوامل مختلفی بستگی دارد. مثلاً قطر سیم، کاربرد و سطح دما و رطوبت و در نهایت محیطی که سیم و کابل در آن استفاده خواهد شد. در واقع با توجه به چنین مواردی هادی الکتریکی مورد استفاده در سیم برق از فلزاتی مانند مس، آلومینیوم و … ساخته شده است زیرا این فلز با انعطاف پذیری بالایی جریان الکتریکی را هدایت می کند. اما به طور کلی، سیم های مقطع گرد بسیار انعطاف پذیر از انواع فلزات و آلیاژها از جمله آهن، فولاد، برنج، برنز، مس، آلومینیوم، روی، طلا، نقره و پلاتین ساخته می شوند.
هادی های سیم برق انواع مختلفی چون؛ تک مفتولی،گرد تابیده منظم،انعطاف پذیر(افشان)،فشرده گرد تابیده منظم،فشرده سکتورتابیده منظم دارند.
عایق سیم برق:
عایق کابل برق باید از هدایت جریان الکتریکی به بیرون جلوگیری کند و در برابر عوامل مکانیکی مقاومت خوبی از خود نشان دهد. همچنین لازم است عایق، هادی سیم را کاملاً پوشانده و ارتجاعی باشد و ضخامت آن کمتر از مقدار استاندارد نباشد.همچنین یک لایه محافظ به نام غلاف بر روی کابل برق کشیده می شود تا از عایق کابل در برابر عوامل محیطی و نیروهای مکانیکی محافظت کند. مواد غلاف بسته به کاربرد می تواند PVC، سرب، آلومینیوم یا فولاد باشد.
کابل ها را می توان در هر مکان و تحت هر شرایط آب و هوایی و فیزیکی استفاده کرد، بنابراین باید دارای عایق قوی و سازگار با محل استفاده باشد، عایق که بتواند هادی کابل را از سرما، گرما، آب و رطوبت، فشار و موارد دیگر محافظت کند.
از انواع کابل به موارد زیر میتوان اشاره نمود:عایق (PVC)،عایق XLPE،عایق پلی اتین (PET)،سیلیکون رابر(SILICON RUBBER)
انواع سیم برق
- سیم برق مفتولی: این سیم از یک رشته تشکیل شده است. به آن سیم خشک یا تک لایه نیز می گویند. این محصول بیشتر در تابلوهای برق کاربرد دارد. ولتاژ سیم برق بین 300 تا 500 ولت است. سیم دارای سطح مقطع متفاوتی است که از 1.5 تا 240 میلی متر متغیر است. سیم برق مفتولی نسبت به سیم های دیگر در برابر خوردگی و پوسیدگی مقاومت بیشتری دارد و در مقایسه با سیم های افشان قیمت پایین تری دارد.
- سیم برق افشان: سیم افشان بسیار نرم تر و منعطف تر از سایر انواع سیم است. بنابراین در سیم کشی ساختمان کاربرد دارد. سیم افشان مانند سیم مفتولی دارای سطح مقطع متفاوتی است. ولتاژ این سیم بین 300 تا 500 است. بنابراین در هنگام خرید سیم برق افشان به این مورد توجه کنید.
- سیم برق نیمه افشان: این نوع سیم از نوع سیم مفتولی و افشان منعطف تر است و و ویژگیهای آن ما بین سیم مفتولی و افشان است.
- سیم ارت: این نوع سیم از مس ساخته شده و دارای روکش زرد و سبز است. سیم ارت به دلیل وجود مس بسیار خالص در مقایسه با سایر انواع سیم از مقاومت اهمی کمی برخوردار است اما وجود آن هنگام سیم کشی مجتمع بسیار ضروری است و ایمنی سیستم اتصال زمین این مجموعه را افزایش می دهد.
- سیم نایلون: از دیگر انواع سیم می توان به سیم نایلونی اشاره کرد که از چسباندن دو سیم نازک به یکدیگر ساخته می شود و بیشترین کاربرد را در صنعت ساختمان دارد. سیم نایلونی در مقایسه با سایر انواع سیم دارای قدرت ضعیفی است و به همین دلیل در صنعت از آن استفاده نمی شود.
- سیم لاکی: سیم لاکی از یک رشته هادی با عایق بسیار نازک تشکیل شده است. این نوع سیم به دلیل حجم و ضخامت کم عمدتاً برای سیم پیچی موتورها یا ترانسفورماتورها استفاده می شود. بنابراین به این سیم سیم ترانس نیز گفته می شود.
مطلب پیشنهادی:کابل قدرت چیست
ویژگی های بهترین سیم برق
- هادی باکیفیت
- وزن مناسب
- ساختار و طراحی مناسب
- امکان اتصال و نصب آیان و راحت
- سطح مقطع و ضخامت مناسب
- مقاومت سیم در برابر حرارت
- مرکزیت قرار گرفتن هادی
- تناسب ضخامت هادی و عایق
- قیمت مقرون به صرفه
- تولید برند مطمئن و معتبر
بهترین تولید کنندگان سیم برق:
تولید کنندگان زیادی در تولید سیم و کابل برق فعالیت دارند.از جمله محبوب ترین آنها : کابل سازی ابهر،صنعتی الکتریک خراسان(افشار نژاد)،صنایع سیم و کابل همدان،رسانا کابل،سیم و کابل البرز،سیم و کابل مغان،کابل باختر،سیم و کابل یزد،سیم و کابل سیمکو،سیم و کابل کرمان و….
بدون دیدگاه