کابل چیست

کابل چیست؟

از زمانی که اولین کابل تولید و روانه بازار شد تا اکنون، در نحوه ساخت، ویژگی‌ها و کاربردهای این محصولات دگرگونی‌های بسیاری پدید آمده است. انواع مختلف کابل کاربردهای متفاوتی دارند و در شرایط کاری خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ابتدا از کابل‌ها به دلیل ساختار ضخیم و محکمی که دارند، فقط برای بلند کردن و کشیدن اجسام استفاده می‌شده است؛ اما رفته‌رفته کابل‌ها در صنعت برق و برای انتقال جریان الکتریسیته به کار گرفته شدند. در این مقاله در مورد کابل، ویژگی‌های آن و انواع این محصول به ‌طور مفصل صحبت می‌کنیم.

ساختار کابل

اگر ساختار یک کابل را به صورت لایه به لایه بررسی کنیم، می‌بینیم که این محصولات از سه لایه که به روی هم پیچیده شده‌اند، تشکیل می‌شوند. لایه داخلی کابل از یک یا چند رشته سیم به هم تابیده‌شده، تشکیل شده است که دور آن را عایق می‌پوشاند. علاوه بر این، عایق دیگری که به آن ژاکت می‌گویند از عایق اول محافظت می‌کند. به مجموع این سه لایه، کابل گفته می‌شود. بخش مرکزی یا همان انتقال‌دهنده جریان معمولا از جنس مس و آلومینیوم است. عایق‌ها نیز از مواد اولیه مختلفی همچون لاستیک پی‌وی‌سی ساخته می‌شوند. کابل‌ها به دو دسته زمینی و هوایی تقسیم می‌شوند که در مصارف مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع کابل

انواع کابل

کابل‌ها در انواع مختلفی تولید می‌شوند که از آن جمله می‌توان به  کابل زره دار، کابل سازمانی، کابل مخابراتی، کابل فشار ضعیف، کابل فشار متوسط، کابل فشارقوی، کابل زوجی، کابل فیبر نوری، کابل صنعتی، کابل کواکسیال ، کابل سه رشته، کابل جوش، کابل قدرت، کابل مسی، کابل مفتول، کابل افشان، کابل کنترل، کابل شیلد دار، کابل رشته‌ای، کابل سه فاز، کابل برق و کابل ابزار دقیق اشاره کرد.

برای انتقال برق در محیط‌های کاری مختلف به کابل‌های متفاوت نیاز است؛ برای مثال، برای انتقال برق فشار ضعیف یا انتقال برق در نیروگاه‌های برق یا جابه‌جایی انرژی الکتریکی از کابل‌های متفاوتی استفاده می‌شود. به عنوان نمونه، برای انتقال داده‌ها از کابل‌های مخابراتی و فیبر نوری، برای انتقال برق در فشارهای بالا از کابل صنعتی و فشارقوی و برای انتقال برق در قسمت‌هایی که دارای فرسایش زیاد است، از کابل زرهی استفاده می‌شود. در واقع، با توجه به شکل ظاهری، نحوه تولید و مواد تشکیل‌دهنده کابل‌ها، کاربردهای آن‌ها متفاوت خواهد بود. برای مثال، کابل فشار ضعیف که از عایق ضخیم بی‌بهره است و ظرفیت باری بالایی ندارد، در جریان‌های پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد‌.

در قسمت بالا به تعدادی از انواع کابل اشاره کردیم. اکنون می‌خواهیم کابل‌ها را از جهات مختلف و به صورت کلی طبقه‌بندی کنیم. کابل از اجزای مختلفی تشکیل شده است که برای ساخت هر یک، از مواد اولیه مخصوصی استفاده می‌شود. این اجزا شامل سیم یا هادی برق، عایق و غلاف بیرونی می‌شود؛ البته در کابل‌های مخصوص، برخی عناصر کمکی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این قسمت به معرفی هر بخش به صورت جداگانه می‌پردازیم.

انواع هادی کابل

هادی، قسمت رسانای کابل است که جریان الکتریکی از آن عبور می‌کند. سیم‌های کابل همیشه از دو آلیاژ مس یا آلومینیوم ساخته می‌شوند که مس بیشترین استفاده را دارد؛ اگرچه آلومینیوم ارزان‌تر است. سیم‌های کابل به دو صورت تک‌رشته‌ای و چندرشته‌ای ساخته می‌شوند.

انواع عایق کابل

عایق‌های کابل معمولا از مواد ترموپلاستیک ساخته می‌شوند؛ برخی از رایج‌ترین این مواد عبارتند از PVC، پلی‌اتیلن و پلی اورتان. عایق‌های حرارتی نوع دیگری از عایق‌های الکتریکی هستند که مدل‌های متداول آن‌ها لاستیک طبیعی، اتیلن پروپیلن، اتیل وینیل استات، پلی‌اتیلن متقاطع، سیلیکون و نئوپرن را شامل می‌شود.

انواع عایق کابل

انواع عناصر کمکی کابل

عناصر کمکی کابل را می‌توان به دو شکل مختلف، به صورت زرهی یا به عنوان حفاظت سیگنال استفاده کرد. کابل‌های زره ​​دار دارای یک پوشش محافظ مکانیکی هستند که کابل را از ضربه‌های احتمالی محافظت می‌کند. انواع دیگری از کابل‌ها وجود دارند که از ورود و خروج تداخل و نویز سیگنال جلوگیری می‌کنند.

انواع غلاف بیرونی

غلاف بیرونی در واقع، روکش نهایی و اصلی کابل است. این غلاف تمام قسمت‌هایی را که در بالا بررسی کردیم، می‌پوشاند. پوسته بیرونی از مواد مختلفی مانند PVC، پلی اولفین ترموپلاستیک و پلیمر کلر ساخته می‌شود.

چگونه کابل مناسب را انتخاب کنیم؟

کابل‌های برق تقریبا در تمام صنایع نقش حیاتی دارند؛ از تولید لوازم‌خانگی گرفته تا صنایع مخابرات، صنایع پزشکی و صنایع برق و الکترونیک. در بیشتر صنایع، کابل‌های برق در اشکال مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. انتخاب کابل متناسب با یک پروژه کاری کار چندان راحتی نیست. افراد باید بعد از بررسی ویژگی‌های کابل و شرایط کاری و با در نظر گرفتن تمام جوانب کار، کابل مناسب را انتخاب نمایند. در برخی پروژه‌ها کابل‌ها برای انتقال برق و در برخی دیگر برای انتقال داده مورد استفاده قرار می‌گیرند.‌

علاوه بر موارد بالا، باید توجه داشت که انواعی از کابل‌ها برای انجام وظیفه‌ای خاص و به صورت تخصصی به کار گرفته می‌شوند؛ حال‌آنکه برخی دیگر می‌توانند چندین فعالیت را به صورت هم‌زمان انجام دهند‌. قبل از خرید تصمیم بگیرید چه انتظاراتی از کابل دارید. به ‌عنوان ‌مثال، زمانی که قصد انتخاب کابل دیتا یا کابل مخابراتی را دارید، در نظر داشته باشید که آیا فقط کارکرد اصلی کابل برای شما مهم است یا به عملکردهای ضد نویز آن نیز توجه دارید. علاوه بر موارد پیش‌گفته، فاکتورهای دیگری مانند تعداد هادی، نوع ماده عایق، نوع هادی و مواد به‌کاررفته در آن، سطح ولتاژ، محدوده دما و نوع حفاظت هادی نیز باید مورد توجه قرار بگیرند.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی کابل و انواع آن پرداختیم. امروزه شرکت‌های مختلفی در کشور به تولید کابل می‌پردازند. شرکت سیم و کابل ابهر یکی از شرکت‌های معتبر در زمینه تولید این محصولات است. برای کسب اطلاعات بیشتر از سیم و کابل و انواع آن‌ها می‌توانید با نمایندگی فروش سیم و کابل ابهر در ارتباط باشید و اطلاعات لازم را از این طریق دریافت کنید. از وقتی که برای مطالعه این مقاله گذاشتید، سپاسگزاریم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *